Mała różnorodność mikrobiomu i permanentnie dysfunkcyjna bariera jelitowa zaburza u podstaw prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu i przyczynia się do rozwoju ogólnoustrojowego stanu zapalnego (alergie, nowotwory, zaburzenia hormonalne). W gabinecie BisagaMED dbamy o pacjenta kompleksowo. Kluczem jest przywrócenie funkcjonalności bariery jelitowej, redukcja stanów zapalnych i dostarczenie w diecie odpowiednich składników odżywczych. Właściwa masa ciała i doskonałe samopoczucie są cudownym, dodatkowym efektem końcowym.
Potocznie mówiąc „jestem na diecie”, nadajemy słowu dieta negatywne brzmienie i od razu tracimy motywację do pracy nad sobą. Dieta kojarzy nam się z karą, ograniczeniami i zakazami, jednak słowo to (z języka greckiego diaita) pierwotnie oznaczało styl życia, zatem każdy z nas jest na diecie. Ważne by być na tej „skrojonej na miarę”, właściwej dla potrzeb naszego organizmu.
Pracując z dietetykiem można uzyskać prawidłową masę ciała jedząc smaczne posiłki. Jeśli wciąż zmagasz się z dodatkowymi kilogramami, zapraszam na wizytę, podczas której zaproponuję indywidualnie dobrany plan żywieniowy uwzględniający niedobory pokarmowe, istniejące schorzenia, preferencje smakowe, aktywność fizyczną, skoryguję popełniane błędy żywieniowe, a także pokażę jak niewielkie zmiany nawyków żywieniowych pozwolą osiągnąć upragnione rezultaty.
Przewlekła choroba gospodarza to dysfunkcja jego mikrobiomu, dlatego w gabinecie BisagaMED bardzo duży nacisk kładziemy na celowaną strategię probiotyczną.
Gwałtowne zmiany w środowisku człowieka silnie zaburzają funkcję i skład mikrobiomu, przyczyniając się do utraty tolerancji względem drobnoustrojów autochtonicznych i rozwoju chorób zapalnych.
Wdrażając celowaną strategię probiotyczną łagodzimy konflikt na osi mikrobiom- gospodarz, zmieniając funkcję mikrobiomu na bardziej korzystną dla regulacji aktywności układu immunologicznego. Zwiększamy obfitość mikrobioty odżywiającej, zmniejszamy fenotyp prozapalny mikrobiomu, redukując stany zapalne i poprawiając integralność bariery jelitowej.
Obok probiotykoterapii bardzo ważne jest permanentne stosowanie urozmaiconej, bogatej w błonnik i produkty fermentowane diety, zapewniającej bioróżnorodność gatunkową i genetyczną mikrobiomu, warunkującą jego odporność i stabilność.
Istnieje wiele przyczyn zbyt niskiej masy ciała. Najczęściej jednak jest to nieświadomość tego, że spożywamy zbyt mało kalorii w stosunku do naszego zapotrzebowania. Większość osób z niedowagą w rzeczywistości je znacznie mniej niż im się wydaje. (Zwykle ma to miejsce w przypadku osób wysoce aktywnych np. wykonujących ciężką pracę fizyczną czy osób regularnie uprawiających sport). Obok niewłaściwie zbilansowanej diety, kolejną przyczyną trudności w przytyciu, są te jednostki chorobowe, która zwiększają przemianę materii i zapotrzebowanie na energię. Ma to miejsce np. w przypadku chorób tarczycy i niektórych chorób nowotworowych.
Niedowaga może być również następstwem przewlekłego stresu, braku snu, alergii pokarmowych, zakażeń pasożytniczych, zaburzeń wchłaniania i niewłaściwego składu mikroflory jelitowej. Jeśli dotąd nie udało Ci się przytyć, skorzystaj z mojej pomocy, by nabrać masy ciała bez gromadzenia zbędnej tkanki tłuszczowej. Pamiętaj, niedowaga jest równie niebezpieczna co otyłość, prowadzi do wielu chorób wynikających z niedoborów składników odżywczych.
Odpowiednio skomponowany plan żywieniowy pozwala zmniejszyć lub całkowicie wyeliminować uciążliwe objawy chorobowe, wspomaga zaleconą farmakoterapię i stanowi profilaktykę innych schorzeń, które mogą współistnieć z chorobą podstawową.
Dostępne dietoterapie:
Pokarm stanowi ogromne wyzwanie dla układu immunologicznego. Spożywane produkty zawierają białka, które mogą być immunogenne dla organizmu i stać się przyczyną ukrytej nadwrażliwości.
Należy rozróżnić opóźnioną nadwrażliwość typu III od „klasycznej” alergii typu I. Zarówno nadwrażliwość, jak i klasyczna alergia wywoływane są poprzez reakcje odpornościowe organizmu, przy czym typ III ściśle współgra z przeciwciałami IgG, a typ I z przeciwciałami IgE.
ALERGIA TYPU I = klasyczna | NADWRAŻLIWOŚĆ TYPU III = zaburzenie immunologiczne III typu wg Gella-Coombsa |
|
|
Ukryta nadwrażliwość na pokarmy typu III ma charakter opóźniony, to znaczy, że od momentu spożycia prozapalnego pokarmu do momentu wystąpienia objawów upływa od kilku godzin do kilku dni. Uniemożliwia to skojarzenie doświadczanych symptomów ze spożytymi pokarmami. Proces ten ma charakter przewlekły i jest związany z wytwarzaniem przeciwciał IgG4, które wykazuje test Food Detective.
Ukryta nadwrażliwość na pokarmy prawdopodobnie wiąże się z faktem, że wyściółka jelit była narażona na uszkodzenia np. przez czynniki chemiczne, infekcje bakteryjne, grzybicze lub wirusowe, częste antybiotykoterapie, wysoko przetworzoną dietę, dysbiozę.
Planowanie ciąży to najlepszy czas na to, by zadbać o właściwą dietę. Dieta przyszłej mamy powinna być bogata w witaminę D3, witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6, B12, a zwłaszcza kwas foliowy. Kluczowa jest odpowiednia podaż minerałów, w tym: jodu, magnezu, cynku, selenu, wapnia i żelaza. W ciąży zapotrzebowanie na żelazo wzrasta o 50 %. Anemia w ciąży zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu oraz wystąpienia niskiej masy urodzeniowej noworodka, negatywnie wpływa również na zdolności poznawcze, inteligencję i rozwój mózgu dziecka. Ważne jest również dostarczenie kwasów omega-3. Biorą one udział w budowaniu układu nerwowego dziecka, korzystnie wpływają na rozwój mózgu i siatkówki oka. Ich odpowiednia podaż zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób alergicznych i atopowego zapalenia skóry u noworodka.
Na etapie planowania ciąży warto wykonać odpowiednie badania krwi, m.in. skontrolować poziom hormonów tarczycy, prolaktynę oraz glikemię. W diecie należy ograniczyć konsumpcję alkoholu, kofeiny, wysoko przetworzonego jedzenia, bogatego w cukry proste i tłuszcze trans. Z kolei, kobiety ciężarne powinny całkowicie zrezygnować z alkoholu, kofeiny, dań z surowego mięsa np. tatara, produktów z niepasteryzowanego mleka (tj. serów pleśniowych, feta, oscypków - mogą zawierać listerię monocytogenes), słodkich i słonych przekąsek, dań wysoko przetworzonych i produktów fast food.
Nieprawidłowa glikemia na czczo, hipercholesterolemia, podwyższone próby wątrobowe, czy niedobory składników pokarmowych powinny być w pierwszej kolejności korygowane za pomocą dietoterapii, zanim konieczne będzie leczenie farmakologiczne. Niedobory pokarmowe są wynikiem źle zbilansowanej diety, śmieciowego jedzenia, restrykcji kalorycznych, głodówek, schorzeń układu pokarmowego i wiążącego się z tym złego wchłaniania, jak również nieświadome spożywanie alergenów. Jeśli twoje wyniki znacząco odbiegają od norm, zapraszam na konsultacje w celu opracowania alternatywnego planu żywieniowego wspartego odpowiednią suplementacją.
Często słyszę od moich pacjentów „chciałbym zmienić styl żywienia, ale nie wiem co powinienem jeść”.
W sieci krąży coraz więcej sprzecznych teorii dotyczących zdrowego żywienia, a pacjenci czują się zagubieni i zdezorientowani w gąszczu informacji. Najlepiej skonsultować swoje wątpliwości ze specjalistą, ponieważ jak powiedział Lukrecjusz „to co dla jednego jest pokarmem, jest trucizną dla drugiego…”, a zmiany jakie możemy sobie zafundować, podejmując błędne decyzje, mogą być nieodwracalne.
Dieta powinna być skrojona na miarę, a zawarte w niej produkty muszą być indywidualnie dobrane uwzględniając preferencje pacjenta, alergie pokarmowe, jednostki chorobowe i stopień odżywienia organizmu.
Jeśli chcesz zmienić swój styl życia i sposób żywienia oraz usystematyzować wiedzę z zakresu odżywiania zapraszam na konsultację.
Analiza bio-impedancji (BIA) wykonywana jest przy pomocy analizatora składu ciała Tanita. Jest to urządzenie, które przepuszcza przez ciało impuls elektryczny o bardzo niskim i nieszkodliwym natężeniu. Na podstawie bio-impedancji naszych tkanek, czyli ich oporu elektrycznego, urządzenie jest w stanie ocenić poszczególne parametry ciała.
Podczas analizy BIA dokonujemy pomiaru:
Dzięki uzupełnionej przez Ciebie ankiecie, przeprowadzonemu wywiadowi oraz na podstawie wyników pomiaru składu ciała, przedstawię Ci wstępne zalecenia żywieniowe. Na drugą wizytę przygotuję dla Ciebie indywidualny program żywieniowy. Podczas trzeciej wizyty, tj. wizyty kontrolnej dokonamy powtórnej analizy składu ciała, ocenimy postęp w leczeniu żywieniowym (kontrolne badania krwi), zweryfikujemy program żywieniowy pod kątem zawartych w nim produktów i ich ilości.